Asko Vuorinen
Yrittämällä asiat järjestyy
Tervetuloa WelcomeTekemäni kirjat , My BooksDelawaren suomalaiset, The Delaware FinnsSukututkimus, Genealogical researchDNA tutkimus, DNA StudiesTarinoita EspoostaVoimainsinöörin muistelmiaHenkilötiedot, Curriculum VitaeLinkit Links
Planning of Optimal Power Systems
Planning of Nuclear Power Systems to Save the Planet
Energiankäyttäjän käsikirja
Energiankäyttäjän käsikirja 2013
Sotamies Tuomas Tjederin suku
Kalinaisen suku Pohjois-Karjalasta
Imatran Voimasta Fortumiksi 1932-2013
Sotamies Heikki Matinpoika Stensiön suku
Energiankäyttäjän käsikirja 2013

Tekijä                Asko Vuorinen
Kustantaja       Ekoenergo Oy
Koko                 148 x 250 mm
Julkaisuaika    Maaliskuu 2013
Kuvia                 72
Taulukoita        66
Sivumäärä        263
Hinta                 9,50 eur (alv 10%)
Tyyppi               Sähkökirja (pdf)
ISBN                 978-952-67057-5-0 (pdf)

Tilaukset           http://www.ellibs.com/book/978-952-67057-5-0

Esityskalvot ja  laskentaesimerkit.  www.ekoenergo.fi
 

 

ESIPUHE 

Energiankäyttäjän käsikirja on tarkoitettu oppaaksi kuluttajille ja oppikirjaksi oppilaitoksille. Kirjassa kerrotaan, miten energiaa voidaan tuottaa uusiutuvia ja fossiilisia energialähteitä sekä ydinenergiaa käyttäen. Kunkin energiantuotantotavan kustannukset ja CO2-päästöt on myös eritelty. Kirjaan liittyviä laskelmia on esitetty excel-muodossa kustantajan kotisivuilla www.ekoenergo.fi.

Tähän kirjan toiseen painokseen on lisätty analyysi CO2-päästöjen vaikutuksesta ilmastonmuutoksen etenemiseen vuoteen 2100 mennessä. Kirjassa esitetyn arvion mukaan lämpötila nousee yli 3 oC, jos CO2-päästöjen kasvu jatkuu nykyisenä. Kirjassa myös esitetään suunnitelma, jonka mukaan lämpötilan nousu voidaan pitää kahden asteen sisällä. Se edellyttää, että kumulatiiviset CO2-päästöt vuoteen 2100 mennessä eivät ylitä arvoa 3700 Gt. Kaikkien maiden tavoite olisi alittaa 4,2 tCO2/asukas taso vuoteen 2040 mennessä. Se merkitsee Suomelle 2,6 % säästöä joka vuosi. Vuoden 2040 jälkeen kaikkien maiden tulisi pienentää päästöjään 2 % vuodessa.

Jokainen energiankäyttäjä voi myös itse vaikuttaa siihen, miten kasvihuoneilmiö etenee. Sähköä voi ostaa nyt myös päästöttömistä energialähteistä, jolloin samalla voi pienentää perheensä hiilidioksidikuormaa. Jos autot vaihdetaan ladattaviin hybridiautoihin, myös autojen tuottamat päästöt voidaan saada pieniksi samalla tavalla.

EU:n tavoitteena on 20 %:n säästö energian kulutuksessa ja CO2-päästöissä vuoteen 2020 mennessä. Tavallinen energiankäyttäjä voi päästä tuohon tavoitteeseen nopeasti. Kirjassa on esitetty, miten 50 % vähennys CO2-päästöhin tehdään.

Kirjassa on esitetty vertailut erityyppisten asuntojen lämmitystapojen kustannuksista ja ympäristöpäästöistä. Kulutustiedot perustuvat Energianet.fi–nettisivujen kautta kerättyyn yli 10 000 kotitalouden tekemään tarjouspyyntöön. Kustannusvertailuja voidaan käyttää pohjana omakotitalojen lämmitystavan valintaa tai vaihtoa suunniteltaessa.

Energianet.fi–nettisivusto on suunniteltu palvelemaan energiankäyttäjiä erityisesti sähköenergian kilpailutuksessa. Sivustoja ylläpitää Ekoenergo Oy, joka on vuonna 1979 perustettu energian järkevää käyttöä edistävä yhtiö. Yhtiö on julkaissut aiemmin kirjat “Planning of Optimal Power Systems” 2009, ”Energiankäyttäjän käsikirja” 2009 ja “Planning of Nuclear Power Systems to Save the Planet” 2011.

Maaliskuu 2013

Asko Vuorinen
Kirjan kustantaja, Ekoenergo Oy, on vuonna 1979 perustettu energian järkevään käyttöön ja isännöintiin erikoistunut yritys. Yritys ylläpitää www.energianet.fi sivustoja, joiden kautta sähköä ostava kotitalous tai yritys voi kilpailuttaa sähkönsä. Yhtiön kotisivut www.ekoenergo.fi